Judith Pijuan, autora del bloc El racó de Fem Música
Sabíeu que el concert d’any nou de l’Orquestra Filharmònica de Viena se celebra cada any des de 1941, el dia 1 de gener al matí, a la Sala Gran o Sala Daurada de la Societat Musical, la Musikverein de Viena?
Segons la tradició, la música és principalment de la família Strauss: Johann Strauss pare; els seus fills Johann Josef i Eduard, i el fill d’aquest, Johann Strauss III. Aquest concert es retransmet per ràdio i televisió a 90 països. Això vol dir que pot arribar a tenir més de mil milions d’oients!
Clicant en aquest enllaç podeu veure la peça que tanca el concert, la «Marxa Radetzky», l’any 2019.
I ara podeu veure el concert d’aquest any 2022. Compte! Sembla que es podrà veure solament fins al 31 de gener.
Quines diferències veieu entre un concert i l’altre? Escriviu un correu a musica@bromera.com amb les vostres impressions.
Ara quan tornem de les vacances de Nadal, podem aprofitar la «Marxa Radetzky» per treballar diferents aspectes musicals.
Per començar la sessió i crear una atmosfera adequada, podem repartir a l’alumnat una entrada per a un concert molt especial i els direm que ens hem posat les millors gales per a poder anar-hi. Amb aquesta entrada en mà, preguntem a l’alumnat on serà el concert, qui tocarà, el nom d’alguna peça que escoltarem… Així ens anirem fixant en la informació que ens dona l’entrada. Després, els comentarem tots els detalls sobre el concert i la curiositat que al final del concert el director ens demanarà participar-hi. Així que han d’estar molt atents!
Després de veure el concert, potser als vostres alumnes els agradaria fer de directors… Així que, per què no juguem al joc del director d’orquestra?
Dos companys sortiran de la classe i els que ens quedem decidirem qui serà el director o la directora d’orquestra. Aquest o aquesta, al ritme de la música, haurà d’anar marcant la pulsació a diferents parts del cos i els altres l’haurem d’imitar. Els companys que estaven fora, entraran i hauran d’endevinar qui és el director d’orquestra que ens fa canviar els moviments. Com que són dos alumnes, poden buscar una estratègia per a poder col·laborar entre els dos i trobar-lo més ràpid.
I per què no treballar-la amb una coreografia de percussió corporal? A mi la que em funciona molt bé és la que ens va proposar el canal Música Educa, explicada pel mestre Chumillas en aquest vídeo. Us asseguro que en dues sessions la teniu muntada!
I si el que més us agrada és tocar instruments, us deixo una proposta que vaig fer el curs passat, on heu de picar diferents ritmes amb un pandero, un got de vidre, unes maraques i dos pals de fusta. Podeu fer que els alumnes us els portin de casa, fer-los a l’escola o canviar-los per instruments que tingueu a l’aula!
PER INVESTIGAR MÉS A CASA:
Cada any el director que dirigeix el concert és un gran mestre. Podries buscar quins han estat els directors més destacats? Ja sigui per edat, per caràcter, per personalitat… I, podries dir si hi ha alguna dona en la llista? Què no hi ha dones directores? Què n’opines?
Per què no creem entre tots un mural on recollim algunes de les dones directores més importants? Per fer-ho podem buscar, per grups o individualment, una directora i omplir una fitxa en un Slide, així a mesura que faci cadascun la seva aportació, el recull es farà més gran. Mireu aquest exemple:
Espero que us hagin agradat aquestes propostes per començar aquest any nou amb molta música!
Judith Pijuán