Descobreix la màgia de l’òpera amb el teu alumnat

Eres docent de música de primària, ESO o batxillerat? Si és així, aquesta entrada del blog t’interessa! Amb motiu del Dia Mundial de l’Òpera, parlarem sobre aquest gènere musical tan particular que combina la música amb el drama i l’art visual. És tota una experiència!

Aquest gènere va sorgir en el segle XVII a Itàlia i, amb el pas del temps, ha anat evolucionant incorporant multitud d’estils i formats.

Quins tipus d’òpera existeixen?

Hi ha un bon grapat de gèneres operístics i podrien dedicar més d’una entrada del blog a parlar-ne, però en veurem alguns dels més cridaners:

  • Òpera bufa. Sí, així com sona. Es tracta d’una òpera còmica que presenta situacions i personatges molt divertits. De segur que aquesta et sona: Les noces de Fígaro, del compositor austríac Wolfgang Amadeus Mozart.
  • Òpera seria. És més formal i tracta temes heroics i tràgics. En el segle XVIII, la seua principal competència era, precisament, l’òpera bufa. Com a exemple, una altra òpera de Mozart: Don Giovanni.
  • Gran òpera. Com el seu nom indica, es tracta d’una òpera caracteritzada per grans escenografies, corals i una orquestració imponent. Aquesta vegada et posem com a exemple Aida, de Giuseppe Verdi.

Activitats per a celebrar el Dia Mundial de l’Òpera a l’aula

Activitats per a primària

  • Explorem les emocions amb la música!

Divideix l’alumnat en tres o quatre grups. Busca el mateix nombre de fragments operístics pensant que cada un reflectisca una emoció distinta, per exemple: alegria, tristesa, por i enuig. També, necessitaràs el mateix nombre de caixes de cartó.

Per grups, demana’ls que escolten el seu fragment i, a continuació, que dibuixen i retallen personatges i elements d’attrezzo per a crear una escenografia per a la música. Aquests dibuixos els poden pegar a la caixa de cartó o enganxar amb materials reciclats.

Activitats per a l’ESO

  • Investiguem un compositor

En lloc de portar a terme un procés de documentació complicat en què l’alumnat haja de recopilar dades tècniques (dates, noms d’obres, etc.), et proposem que busquen informació sobre la vida dels compositors, algunes de les seues anècdotes vitals més representatives i que escolten la seua obra. A partir de la informació que hagen aconseguit, poden fer un dels següents exercicis: explicar el que han intentat plasmar o contar en la seua òpera, encara que siga des d’un punt de vista general, o fer una xicoteta crítica de l’òpera escollida.

Activitats per a batxillerat

  • Debat sobre l’òpera en l’actualitat

Et deixem una bateria de preguntes per a guiar el debat amb l’alumnat:

  1. Heu anat alguna vegada a l’òpera?
  2. Penseu que l’òpera està associada a l’elitisme cultural?
  3. En l’imaginari col·lectiu, l’òpera segueix centrant-se en temes clàssics. Coneixeu alguna òpera que reflectisca temàtiques modernes?
  4. Penseu que les noves tecnologies podrien apropar l’òpera a la gent jove? Com?
  5. Hi ha algun tipus de producció audiovisual que penseu que puga trencar els estereotips que tenim sobre aquest gènere?
  6. Coneixeu algun festival d’òpera? I algun que estiga prop d’on viviu?
  7. Què opineu sobre la representació d’òperes en llocs públics i poc habituals com carrers o espais oberts? Pot ser això una via per a popularitzar aquest gènere?

Quina importància pot tindre l’òpera en el currículum educatiu?

Hem de pensar que, si treballem l’òpera amb l’alumnat, també treballarem temes històrics, literaris i socials. A més, l’evolució d’aquest gènere musical ajudarà els joves a comprendre com s’ha desenvolupat la cultura al llarg de la història mentre treballen la creativitat i l’expressió artística.

Sent així, per què no aprofitar per a celebrar el Dia Mundial de l’Òpera amb ells? I si posem en pràctica alguna de les idees anteriors, de segur que aconseguim despertar la seua curiositat i passió per la música.