Dia Internacional del Jazz – Idees per a treballar a l’aula

El 30 d’abril és el Dia Internacional del Jazz, una oportunitat fantàstica per a acostar aquest gènere apassionant a l’alumnat. Et convidem a sumar-te a la celebració amb activitats creatives, recursos útils i una mirada educativa sobre aquest estil musical tan ric i influent.

Què és el jazz?

El jazz és un estil musical nascut als Estats Units a principis del segle xx, fruit de la fusió de ritmes africans, música espiritual afroamericana, blues i ragtime. Un dels seus trets principals és la improvisació: els músics interpreten i creen noves peces cada vegada, fet que dona lloc a interpretacions originals, úniques i ben creatives.

A continuació, et proposem escoltar una actuació que va tindre lloc l’any 1962 i que es va fer famosa per la seua energia. Es tracta de Take The A Train, de Duke Ellington, una peça ideal per a parlar de la improvisació.

I si vols apropar l’alumnat a un so més modern d’aquest gènere musical, et recomanem aquest directe de 2022. Un concert sencer!

https://www.youtube.com/watch?v=sYIu9ibtLXk

Claus per a una experiència jazzística exitosa

A continuació, et deixem unes quantes idees per a treballar el jazz a l’aula, però abans et deixem unes claus imprescindibles perquè siga un èxit.

  • Lliure expressió: deixa espai perquè l’alumnat experimente sense por d’equivocar-se.
  • Contextualitza: explica d’on ve el jazz i quin impacte ha tingut al món.
  • Connecta amb ells: parla de jazz actual i compara’l amb la música que escolten.

Idees per a treballar a l’aula

“Improvisació amb colors” per a Primària

  • Escolteu diferents peces de jazz i pregunta’ls quin color els suggereix.
  • Demana que associen cada color a una emoció: roig-enuig, blau-tristesa, groc-felicitat…
  • Pregunta per què han fet eixa associació: ha sigut pel ritme? Pel timbre dels instruments?

“Quiz musical” per a Primària

  • Posa talls de 20-30 segons de diferents cançons de jazz (instrumental, vocal…).
  • Llança preguntes senzilles que puguen respondre fàcilment: el ritme és ràpid o lent? Sona un sol instrument o més d’un? Sabríeu dir algun dels instruments que hi sonen?

“Detectius del jazz” per a l’ESO

  • Divideix l’aula per grups.
  • Cada equip ha de preparar una presentació breu sobre un artista de jazz. Serà més interessant si ens assegurem que són de dècades diferents. Algunes de les qüestions que poden investigar són:
    • La seua carrera musical (com va començar, si s’hi dedicava professionalment…)
    • Les principals peces musicals
    • L’instrumental que utilitzava
  • Després, entre tots, es crearà una línia del temps interactiva amb els artistes treballats.

Si el que vols és una versió més dinàmica de l’activitat, pots donar a cada grup una targeta amb pistes sobre un músic de jazz (tocava la trompeta, va nàixer l’any 1973…) perquè intenten descobrir de qui es tracta.

“El teu primer solo de jazz!” per a l’ESO

Anima’ls a crear una peça de jazz! Primer, prepara una base rítmica senzilla i dona una pauta a cada alumne perquè la seguisca en la improvisació (durada limitada, repetició de patrons…) i deixa’ls espai perquè creen!

La improvisació es pot fer amb instruments o amb percussió corporal.

Per què treballar el jazz?

El jazz permet treballar aspectes musicals com el ritme, la melodia i la improvisació, però també fomenta l’escolta activa, el respecte per la diversitat, l’expressió lliure i el treball en equip. És una finestra oberta a la creativitat i a la cultura.

Com deia la gran Nina Simone: «El jazz no és només música, és una forma de vida, una manera de ser, una manera de pensar».