El Festival de la Cançó d’Eurovisió és molt més que un espectacle musical televisat: és una finestra oberta a la diversitat cultural i musical d’Europa (i més enllà). Des del seu inici, l’any 1956, aquest esdeveniment ha reunit països de tot el continent per a fer-los competir amb cançons originals, oferint així una plataforma on tradició i modernitat conviuen i on la música serveix com a llenguatge universal per a expressar identitats nacionals, tendències socials i transformacions culturals. Amb més de 60 edicions a l’esquena, Eurovisió és ja un fenomen global que pot oferir als i les docents una oportunitat única per a treballar continguts musicals, culturals i creatius a l’aula.
A continuació, us proposem diverses activitats i línies de treball que podeu adaptar als diferents nivells educatius, utilitzant Eurovisió com a eix transversal per tal d’apropar la música a l’alumnat d’una manera lúdica, crítica i participativa.
1. Un viatge musical per Europa (i més enllà)
Una de les propostes més potents és aprofitar el festival per a conéixer la sonoritat musical de diversos països. A través de les cançons d’Eurovisió d’altres edicions, podem identificar instruments, ritmes i gèneres propis de diferents cultures.
Activitats possibles:
- Fer una selecció de cançons representatives (tradicionals o amb elements folklòrics) i analitzar-ne la instrumentació, l’estructura i l’estil. Quins instruments sonen? Com és el ritme utilitzat? Quins elements detecteu que ens permeten relacionar la cançó amb eixe país en concret?
- Crear un mapa sonor d’Europa amb l’alumnat, associant cada país amb elements musicals concrets: instruments típics, ritmes, etc.
- Escollir un país i estudiar l’estètica musical que ha tingut al llarg del temps: per exemple, com ha canviat la música d’Irlanda des dels anys 90 fins a hui.

2. Anàlisi crítica: què ens diu Eurovisió del món actual?
Especialment a ESO i Batxillerat, podem introduir una mirada més crítica. Eurovisió, com a producte mediàtic, reflecteix també valors socials, polítics i comercials.
Aspectes que podem analitzar:
- La representació de les llengües: per què molts països canten en anglés? Quin impacte té això?
- Diversitat i inclusió: quins missatges s’envien sobre identitat de gènere i diversitat sexual a través de les cançons?
Aquest enfocament pot combinar-se amb treballs d’investigació, debats o presentacions orals.
3. Música i tecnologia: producció sonora i espectacle
Eurovisió destaca també per l’ús intensiu de tecnologia audiovisual. És una oportunitat excel·lent per a introduir conceptes de producció sonora, edició i tecnologia musical.
Idees d’activitats:
- Quins instruments detecteu? Com sonen? Creieu que el so està alterat amb algun tipus d’efecte? Quin sons penseu que s’han crear amb l’ordinador?
- Analitzem una actuació concreta des del punt de vista tècnic: quin tipus de plànols audiovisuals s’utilitzen? Quin paper juga la llum? I els efectes visuals?
4. Traducció i interpretació de lletres
Especialment útil per a treballar la llengua estrangera de manera transversal o per a integrar la música amb altres matèries. L’alumnat pot traduir lletres de cançons d’Eurovisió, identificar recursos expressius i parlar-ne en grup.
Suggeriments:
- Depenent del nivell que tinga l’alumnat en la llengua escollida, poden fer la traducció ells mateixos o bé comptar amb l’ajuda del docent que impartisca les classes d’aquesta llengua. També podem animar-los a fer ús de les noves tecnologies.
- Una vegada traduïda la lletra de la cançó, es pot treballar de multitud de maneres: analitzant els significant de cada frase, fent una versió alternativa que s’adapte a la realitat de l’alumnat o que conte una historia fictícia o transformar la lletra en un poema, per exemple.

5. Disseny gràfic i identitat visual
Una part essencial del festival és el disseny escènic i visual de cada proposta. A través d’això, podem treballar el vincle entre música i identitat visual.
Propostes:
- Dissenyar un cartell promocional d’una actuació (real o imaginaria) creant una estètica, un logo, etc.
- Analitzar com el disseny escènic reforça (o no) el missatge de la cançó. Açò també es pot fer a partir de la campanya promocional d’una actuació escollida.
Conclusió
Eurovisió també es pot transformar en una eina pedagògica rica i polivalent per a treballar la música des de múltiples angles. Les activitats poden adaptar-se als diferents nivells educatius i fomentar la creativitat, la reflexió crítica i la passió per la música. Convidem tots els docents a explorar aquest recurs amb ulls oberts i ment creativa: qui sap si entre l’alumnat s’amaga la propera estrella d’Eurovisió?