Us presentem els autors i autores dels nostres materials de música per a Secundària. Es tracta de persones expertes en música i que, a més, són d’ací. Això vol dir que coneixen perfectament el territori, fet que els ha permés crear uns materials pensats per a l’alumnat valencià, adaptat al seu imaginari i referents culturals.
Especialment en l’assignatura de Música, en la qual comptem amb autors i autores especialistes i amants de la matèria per a crear els recursos per a l’aula.
La nostra proposta per a la formació musical en l’ESO és Musiquem, un nou projecte de música innovador i engrescador per a alumnat i professorat. Una proposta que us acompanyarà en el procés d’aprenentatge del vostre alumnat. El projecte està basat en situacions que contextualitzen i fan possible l’aprenentatge significatiu a través de l’activació de les competències clau.
Musiquem inclou diferents tipologies d’activitats i propostes que posen l’accent en el vessant més pràctic de la música i fomenten la creativitat artística. A més del llibre en paper, alumnat i professorat compten amb accés a una plataforma d’aprenentatge virtual que inclou vídeos, musicogrames, activitats digitals, karaokes, bases musicals, geniallys…
El projecte distribueix el contingut curricular de l’assignatura en dos llibres. Musiquem I, basat en els elements sonors, i Musiquem II, basat en els contextos musicals. Cada llibre conté 8 unitats didàctiques i annexos per a la improvisació, la interpretació amb flauta i introducció a l’ukulele. A més, disposa d’activitats complementàries. En la guia del professorat es proposa un projecte de centre voluntari i opcional per curs.
Com en el cas del projecte Musicant, pensat per a Primària un dels principals valors de Musiquem l’aporten les persones que l’han creat. Els autors i autores de tots els recursos que oferim al professorat són persones amb un vast coneixement de música, matèria de la qual són experts. A més, són del territori, el coneixen i l’estimen i això es reflecteix en els materials que elaboren, ja que recullen la nostra idiosincràsia i responen a l’imaginari col·lectiu del nostre alumnat. En definitiva, són uns recursos adaptats i pensats completament per a l’alumnat valencià.
Toni Caldés Garrido
Natural de Castelló (La Ribera Alta), va estudiar clarinet amb els professors Vicente Romero i Josep Fuster. Pertany al cos de professors d’ensenyament secundari des de l’any 2001. Ha participat en cursos de formació metodològica de la Universitat de Catalunya i l’Autònoma de Barcelona. Ha sigut membre del grup de treball del programa ARCE «Oikos: un lugar para vivir». Actualment, exerceix el seu treball a l’Institut d’Educació Secundària Lluís Simarro Lacabra de Xàtiva.
Laura Capsir Maiques
També de Castelló de la Ribera, és flautista i professora de música d’Educació Secundària. S’ha format a l’ESMUC i a París, així com a la Universitat de València, on ha cursat el màster de Pedagogia Musical. Com a flautista ha format part del duet de cambra Nataraya amb la pianista Imma Santacreu i ha col·laborat amb l’Orquestra de València, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i l’Orquestra de Barcelona. Com a docent destaquen, entre d’altres, els seus projectes educatius desenvolupats a l’IES Càrcer: «Invencibles», que va ser guardonat amb el primer Premi Nacional d’Innovació Educativa de la Fundació GSD de Madrid, i «Te’n podria dir mil», que ha tingut gran repercussió en l’àmbit educatiu, cultural i social, com mostra el fet que la seua banda sonora s’ha convertit en la capçalera del programa Valentes d’À punt. També és membre del grup de treball del projecte europeu Women’s Legacy de la Conselleria d’Educació. És coautora del llibre El papel de las mujeres en la música (Santillana, 2020) i de Musicàlies (Bromera, 2012).
Maria Faubel.
És professora de secundària, percussionista, compositora i cantautora. Graduada al Conservatori Superior de València, perfecciona els seus estudis de màster a la Hochschule für Musik de Detmold. Ha participat en orquestres nacionals i internacionals, així com en diversos grups instrumentals. En el camp de la composició ha publicat diverses obres, algunes de les quals han sigut guardonades en concursos de composició.
Ana Sánchez García.
Natural d’Alberic, és oboista i professora de música d’Educació Secundària Obligatòria, cursa els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Castelló de la Plana i estudia el màster en Professora d’Educació Secundària a la Universitat de València. Seguix la seua formació musical i pedagògica amb la col·laboració en diverses agrupacions musicals i l’obtenció del màster en Ensenyances Artístiques d’Interpretació Musical i Investigació Aplicada; a més de diferents capacitacions, cursos i certificacions d’idiomes. Actualment, forma part del cos de professors d’ensenyament secundari, impartint classes en l’institut Baix Penedés, al Vendrell (Catalunya).
Vols conèixer el seu projecte?