Idees i activitats per a una tornada a l’aula suau i engrescadora

Tots i totes sabem que l’inici del curs pot ser tot un desafiament, tant per a l’alumnat com per a l’equip docent. Tanmateix, amb idees i activitats senzilles podem transformar la tornada a l’aula en una oportunitat per a inspirar el nostre alumnat i connectar amb ell. Així, crearem un ambient idoni per a l’aprenentatge, ple d’energia i creativitat.

A continuació et deixem tota una sèrie d’idees per als primers dies de classe. T’encantaran!

Idees per a un inici de curs més amable

  • Concurs musical!

Una bona manera de repassar el contingut de l’any anterior és a través d’un concurs musical. No cal preparar gran cosa, pots preparar preguntes sobre música, dibuixar figures musicals a la pissarra perquè en diguen el nom o dibuixar instruments perquè endevinen de quin es tracta. Aquest concurs es pot fer per equips amb l’objectiu de fomentar el treball en equip i la reflexió col·lectiva.

  • La música està per tot arreu

Durant els primers dies, convida’ls a gravar sons del dia a dia perquè els porten a classe: el cant dels pardals, el soroll de l’aigua corrent en una font, la remor de la gent en una plaça, etc. Després, podem discutir col·lectivament com es podrien integrar aquests sons en una peça musical. Alguns exemples seria introduir el cant dels pardals en una cançó amb la melodia d’una flauta, el soroll de l’aigua corrent amb un pal de pluja i la remor de la gent en una plaça es podria fer amb el redoblament a una caixa. Deixeu volar la imaginació!

  • Fem un ritme grupal

Escriu cinc patrons musicals que es complementen i divideix l’alumnat en cinc grups. Cada grup haurà d’interpretar un patró musical, amb l’objectiu que tots sonen a la vegada, respectant els tempos. Poden fer cada ritme amb un instrument diferent o tots amb el mateix.

Et deixem ací alguns exemples de ritmes per a un compàs de 4/4 (els ritmes es repetirien fins aconseguir que sonen harmònicament):

  • Primer pentagrama: quatre negres.
  • Segon pentagrama: una negra, dues corxeres, una negra, dues corxeres.
  • Tercer pentagrama: una negra, quatre corxeres, una negra.
  • Quart pentagrama: dues corxeres, una negra, una blanca.
  • Quin pentagrama: dos negres i una blanca.
  • Què significa la música per a mi?

Una tasca quasi obligatòria per a l’inici de curs seria preguntar què significa la música per a cada alumne i què esperen aprendre al llarg del curs. Això ens ajudarà a trencar el gel el primer dia, a conéixer millor l’alumnat i, inclús, dedicar alguna sessió a un tipus de contingut concret que desperte la curiositat de la majoria.

Les ferramentes que t’oferim

Un portal amb recursos a la carta ideal per a les classes de música. Amb contingut dividit per tipus, curs i nivell de dificultat. Vols saber com pots accedir-hi i com funciona? Et deixem per ací un vídeo explicatiu.

Ací descobriràs les aplicacions digitals de Bromera, com instal·lar-les i com usar-ne les llicències. També hi ha un apartat dedicat a les preguntes freqüents.