Idees per a l’aula – El concert dels animals

Des dels nostres estimats gats i gossos, passant pels cavalls, conills i porcs fins als elefants o els lleons, els animals agraden a tot el món. I està clar que alguns fan por i d’altres són completament desconeguts per a nosaltres, però ens encanta veure’ls en directe o en la televisió i, sovint, ens desperten mil i una preguntes.

Per això, hem pensat convertir una temàtica tan simpàtica com els animals en una ferramenta més per a les nostres classes amb una activitat que agradarà als més menuts. Es tracta d’un concert dels animals que farem a partir dels sons que aquests emeten.

Comencem!

El concert dels animals: pas a pas

Investigació

Començarem demanat a l’alumnat que faça una xicoteta investigació. Es poden buscar vídeos o àudios en què s’escolten sons d’animals. Caldrà identificar el so que fa cada animal i prendre nota. Ja tenim açò fet, i ara què?

Detectem-ne les característiques

A partir dels sons dels animals que s’han compilat, cal que pensem com es podria adaptar eixe so a la música. Per exemple: quin instrument podríem utilitzar per a imitar-lo? Faríem una melodia o el podem fer servir com a ritme? O tal vegada d’ambientació?

Et posem alguns exemples:

  • El primer, el més senzill: un pardal. El so que emet dona peu a fer una melodia aguda i dolça. I si provem de fer-la amb la flauta?
  • El rugit d’un lleó sona fort i agressiu. No dona peu a fer una melodia, però sí a generar un so ambient. El rugit es podria imitar amb una carraca que sonaria cada un nombre determinat de compassos.
  • Si volem anar un pas més enllà, podríem imitar l’aspecte de l’animal, allò que ens evoca, i no solament el seu so. Per exemple: les girafes no emeten sons perquè no tenen cordes vocals. Almenys, no emeten sons que les persones puguen escoltar. Un so agut no els pega, perquè són grans i robustes, però tampoc un so greu, perquè tenen el cap situat en les altures. I si la convertim en música amb un èmbol?
  • Una papallona és un insecte que té un vol suau i lleuger. Tal vegada, podríem fer un ritme amb el triangle…

Componem l’obra

Una vegada tinguem clars quins animals volem representar i quins objectes usarem per a donar-los vida, ha arribat l’hora de compondre.

Divideix l’aula en grups i demana’ls que ideen aquestes tres coses:

  • Una melodia. Aquesta es pot anotar en el pentagrama o, en el cas que l’alumnat encara no tinga suficients coneixements, fer-la sonar d’oïda.
  • Un ritme que acompanye la melodia. Penseu, per exemple, que si la melodia és alegre i energètica, no pot portar un ritme lent.
  • Ambientació. En aquest cas parlem dels sons que sonaran sense seguir cap ritme ni melodia i que serviran per a crear una atmosfera.

Pràctica

Ja tenim clara la melodia, el ritme i l’ambientació. Ara, cada alumne haurà d’escollir quin rol vol interpretar dins de l’obra. El grup haurà de practicar per a interpretar-la. Anima’ls a experimentar i canviar el que consideren necessari perquè la cançó sone de la millor manera possible.

Interpretem i reflexionem

Cada grup interpretarà la peça final davant de la resta, que hauran d’esbrinar quins animals han sonat i quin paper han jugat en la cançó (melodia, ritme o ambientació).

Esperem que aquesta idea t’haja agradat molt. És molt senzilla de portar a l’aula, ja que solament necessitem uns pocs instruments, els objectes que se’ns ocórreguen i, el més important, molta imaginació.