Treballem l’afinació a l’aula!

Quan els elements que ens envolten estan en completa sintonia no podem evitar que una sensació de benestar i de plaer ens envaïsca, veritat? Com quan viatges amb el cotxe i et quedes bocabadat mirant els paisatges muntanyosos per la finestra, amb els diferents tons de verd dels arbres fusionant-se i creant una gran massa harmònica, o la forma de les seues copes dibuixant tota una sort d’espectacle natural. Doncs sí, un efecte molt similar provoquen les notes quan estan afinades.

Què és l’afinació?

Podríem definir l’afinació com un procés gràcies al qual aconseguim que les notes sonen en harmonia. Abans de tocar, els músics afinen els instruments perquè sonen correctament. Tant fa si toquen instruments de corda com el violí, amb tecles com el piano o de vent com el clarinet: tots necessiten ser afinats.

Sabies que…?

És comú pensar que els instruments de percussió no s’han d’afinar, ja que els seus sons solen ser curts i sonen sempre igual, llevat del cas dels instruments de làmines, per exemple. Però això no és cert, i és que en la música no hi ha res atzarós! Fins i tot quan un músic està improvisant està aplicant contínuament tots els coneixements que ha obtingut al llarg dels anys.

Exemples per a explicar a l’alumnat l’afinació

  1. Imagineu que esteu celebrant una festa d’aniversari d’algun company o companya. Com és tradició, hi haurà un moment en què els convidats començaran a cantar l’«Aniversari feliç». Fem-ho ara nosaltres. Veritat que no ha sonat del tot afinat? Sol sonar afinat habitualment? Tot i que tots cantem en moltes circumstàncies al llarg del dia, no som cantants professionals, com tampoc ho són els nostres amics i familiars, de manera que la nostra tècnica vocal no està tan perfeccionada ni la nostra oïda tan entrenada com per a no desafinar. I és que cantar a cor no és gens fàcil i, menys quan es tracta d’un moment en què ens deixem dur per l’emoció…
  2. La nostra és una terra de músics i ens encanten les xarangues. Tanmateix, tocar al carrer durant hores i mantindre l’afinació no és una tasca senzilla. Per exemple, en el cas dels instruments de vent, factors com la temperatura o el cansament bocal poden afectar l’afinació. Ho has notat alguna vegada?

Jocs per a treballar l’afinació

  • Imitant el diapasó

Aprofita per a explicar al teu alumnat què és un diapasó (de segur que el troben molt vintage) i fes-lo sonar. Convida’ls a imitar-ne el so amb la veu. En el moment en què els dos sons es fusionen… estaran afinats!

Diapasó
  • L’impostor

Demana a l’alumnat que porte la flauta dolça a classe. Retalla un paper xicotet per a cada alumne. Escriu en tots els papers la paraula «Afinat» i en tres d’ells la paraula «Impostor».

Es tracta de demanar a l’alumnat que toque una partitura senzilla tenint en compte el paper que els ha tocat, ja que en funció d’això hauran d’intentar que el seu instrument sone afinat o no. Per als impostors, canvia algunes notes aleatòries de la peça que interpretarà l’alumnat, de manera que en certs moments sone desafinat. Entre tots, han de detectar qui són els impostors.

Aprofitem per a recordar-vos que a l’Espai d’Atenció al Professorat podeu trobar partitures adaptades a tots els nivells.

Harmonia i bellesa

En definitiva, l’afinació és un factor necessari per a fer música. Sense l’afinació no podríem fer música grupal. En aquesta entrada hem vist què és l’afinació, n’hem posat exemples i hem pensat activitats que servisquen per tal d’ajudar l’alumnat a comprendre aquest concepte, posar-lo en pràctica i apreciar el valor que té l’afinació en la música.

Esperem que les propostes agraden als vostres estudiants i els milloren la capacitat d’escolta i la sensibilitat auditiva.

Ens veiem en la pròxima entrada del blog!