Iniciem el nou curs amb les energies renovades!

Com ha anat l’estiu? Esperem que hàgeu aprofitat per a descansar, desconnectar i disfrutar d’unes vacances més que merescudes. Ara toca iniciar el curs amb les piles carregades i motivar-nos al cent per cent per a beneficiar el nostre alumnat.

Com sabem que els primers dies sempre costen un poc més, a continuació us deixem tot un fil amb idees que us ajudaran a arrancar l’any escolar més fàcilment i a motivar els xiquets i xiquetes.

Comencem!

Idees per a l’aula de música

  • La fira dels instruments! Per a Primària.

De segur que al vostre centre educatiu hi ha instruments musicals. Per què no aprofitar per a treballar amb ells? A més, si us animeu, també podeu portar l’instrument o instruments que vosaltres toqueu. Segur que als xiquets i xiquetes els encanta!

Exposeu-los perquè cada alumne i alumna puga veure’ls i examinar-los. Una vegada els hagen vist, inicieu una ronda de preguntes: com es fa sonar aquest instrument?, l’havíeu vist alguna vegada?, sabeu com es diu?

Després, feu una breu explicació de cada un d’ells i feu-los sonar, així els discents podran identificar molt millor les característiques dels instruments: el seu timbre, si és de corda, vent o percussió, etc.

Podem acabar aquest exercici amb una xicoteta ronda de preguntes per tal de comprovar tot el que han aprés.

  • Creació d’instruments casolans. Per a Primària.

Aquesta és una idea divertida que sol encantar a l’alumnat. En internet hi ha un bon grapat de tutorials per a fer-ho; tanmateix, us recordem que en el nostre blog hi ha una entrada dedicada a la creació d’un tambor personalitzat, una guitarra de cartó i un xilòfon de vidre, i tot amb materials reciclats.

  • La volta al món. Per a l’ESO.

Escolliu cada setmana un país i dediqueu una part de la sessió a parlar sobre la seua música.

Podeu començar preguntant a l’alumnat què sap sobre la música d’eixe país. Seguidament, podeu mostrar imatges dels instruments populars i iniciar una ronda de preguntes, com ara: quin tipus d’instrument és?, com us imagineu que sona?, us recorda a algun altre instrument?

A continuació, reproduïu algunes de les cançons tradicionals en les quals es puga escoltar eixe instrument.

  • El despertar de les emocions. Per a l’ESO.

Busqueu diverses cançons cantades en una llengua que desconega el vostre alumnat. Reproduïu-les i demaneu a cada un que explique què li ha transmés la cançó o quina història s’han imaginat en sentir-la. Després, mostreu-los la traducció de la lletra i inicieu una ronda de preguntes com, per exemple: ha coincidit el que has dit amb el que conta la cançó?, t’has imaginat que parlava d’alguna cosa positiva i ha resultat tot el contrari?, per què creus que ha passat això?

El web de música

Volem aprofitar aquesta entrada per a recordar-vos que en el nostre web de música podeu trobar:

  • Informació sobre els nostres projectes educatius.
  • Un espai dedicat al Servei d’Atenció al Professorat.
  • L’enllaç a l’espai d’Assistència Tècnica de Bromera.
  • Recursos descarregables i audiovisuals per a l’aula.

Per descomptat, també teniu accés al nostre blog de música, que anirem actualitzant periòdicament.