Dia Internacional de la Dansa – Idees per a l’aula

El 29 d’abril celebrem el Dia Internacional de la Dansa, una de les disciplines que més sacrifici requereix, especialment per a totes i tots aquells que volen guanyar-se la vida a partir d’ella. Un art que guarda un vincle molt estret amb la música.

En aquesta entrada parlarem sobre la dansa, farem una xicoteta recerca de dades interessants, pensarem exercicis per a fer a l’aula i vorem algunes de les millores pel·lícules per a visualitzar amb el nostre alumnat.

Comencem!

Per què celebrem el Dia Internacional de la Dansa?

Abans de contestar aquesta pregunta, llança-la a l’alumnat. Estableix un espai d’expressió on els joves puguen dir el que més els agrada o els crida l’atenció de la dansa, i el que menys. Observa si hi ha algun tipus de prejudici: estils de balls que l’imaginari col·lectiu relaciona amb la feminitat o la masculinitat, etc.

Si ens centrem a contestar a la pregunta, una de les millors raons per a celebrar aquest dia és, sens dubte, la gran quantitat de beneficis que ens aporta la dansa:

  • Ajuda a conéixer millor el nostre cos i els nostres moviments.
  • Ens ensenya a treballar amb esforç, rigor i sacrifici.
  • Millora la nostra salut.
  • Amb ella, treballem diferents tipus de memòria com, per exemple, la cinestèsica.
  • Millora les nostres relacions i ens ensenya a treballar en equip.
  • També millora la concentració i la salut emocional!

Des de quan celebrem aquest dia?

Des de l’any 1982, quan la UNESCO el va declarar amb l’objectiu de commemorar el naixement de Jean-Georges Noverra, considerat per molts el pare del ballet modern.

Exercicis per a l’aula

La teoria és necessària, però ha arribat l’hora de passar a l’acció. A continuació et deixem algunes idees per a treballar la dansa amb l’alumnat:

  • Descobrint els estils

Convida els joves a investigar un poc sobre els gèneres i els estils de dansa que existeixen. Açò, els ajudarà a tindre quatre pinzellades dels estils més populars o importants: salsa, bachata, ballet, hip-hop, folklore, etc. També pots demanar que se centren en un sol estil i que compartisquen el que han aprés amb la resta de companys i companyes.

  • Improvisem moviments!

Es poden improvisar moviments a partir de sons molt concrets, acords, melodies breus i tot el que se’ns ocórrega. La idea és intentar transmetre, a partir del moviment, si un so és alegre o trist, ràpid o lent, etc.

  • Percussió corporal

Les activitats de percussió corporal són molt entretingudes i enriquidores. A més, són una ferramenta excel·lent per a treballar el ritme i el moviment. Et deixem per ací un vídeo de Mr. Noé amb un exemple de coreografia per a ballar tots junts a l’aula:

Pel·lícules recomanades

  • Billy Eliot

El pare de Billy vol que aprenga boxa. El xiquet, encara que té un bon joc de cames, no acaba d’agradar-li aquest esport. Tanmateix, un dia, en observar una classe de ballet de la senyora Wilkinson, aquesta l’anima a participar-hi. A partir d’eixe moment, Billy es dedicarà a la dansa amb una gran passió.

Aquesta pel·lícula no solament parla de la dansa, també toca molts altres temes com els estereotips de gènere.