La música fa escola

Ara que ja s’han difós els primers esborranys del currículum per al pròxim curs es fa palesa la pèrdua de pes de l’assignatura de Música a les aules de Primària i Secundària. Des de Bromera considerem que #lamúsicafaescola i que és una assignatura ben important.

Nosaltres considerem que la Música és una disciplina molt important, ja que atorga molts beneficis a l’alumnat:

  • Millora la memòria, l’atenció i la concentració. Gràcies al poder d’evocació que té, la música potencia la concentració, la memòria i l’atenció dels xiquets i les xiquetes.
  • Estimula la intel·ligència i millora l’habilitat per a resoldre problemes matemàtics i raonaments complexos. L’exposició primerenca a la música afavoreix l’activitat neuronal i activa la part del cervell relacionada amb la lectura i les matemàtiques.
  • Estimula la capacitat expressiva, i també l’expressió cultural, ja que la música ofereix un mitjà per a expressar qualsevol sentiment o emoció. Mitjançant un instrument musical, una cançó o un ball, es poden canalitzar l’energia i els sentiments, així com també fomentar el gust per la diversitat.
  • Introdueix en els sons i en el significat de les paraules, perquè la música enforteix l’aprenentatge i contribueix a millorar el llenguatge. La repetició de cançons incorpora vocabulari nou i el ritme ajuda a repetir frases completes.
  • Fomenta les habilitats socials i la interacció. Tocar un instrument, ballar o cantar en grup pot afavorir la pèrdua de la timidesa i potenciar la interacció, fet que els ajuda a socialitzar. La música propicia el treball en equip, l’enfortiment de vincles i la comunicació fluïda.
  • Potencia la creativitat infantil, perquè estimula l’àrea dreta del cervell i millora, a més, la capacitat de dur a terme qualsevol altra activitat artística.
  • Convida al moviment i millora l’estat físic, ja que el ball i el moviment afavoreixen el rendiment físic, l’equilibri i el desenvolupament muscular dels xiquets i les xiquetes gràcies a l’adaptació del moviment al ritme. Tot això contribueix a millorar la coordinació i el sentit espacial.
  • Escoltar música enforteix el sistema immunològic, perquè estimula la producció d’anticossos, i hi ha estudis recents que demostren que calma el dolor.
  • Ajuda a coordinar la respiració i a relaxar el pols, fet que afavoreix el control de les emocions. A més, el poder d’evocació de la música fa que escoltar cançons alegres millore l’estat anímic i augmente la sensació de felicitat. D’altra banda, ser capaços de tocar un instrument, cantar una cançó o ballar una coreografia augmenta la seguretat en un mateix.
  • Estableix rutines, ja que s’associen melodies amb certes activitats.

Per tot això, reivindiquem que l’assignatura de Música mantinga la importància i el pes que mereix en l’educació dels xiquets i les xiquetes.