Ens divertim amb el ritme!

Treballar el ritme a l’aula de música pot ser una cosa d’allò més divertida. Recordem que la música és una expressió artística i, com a tal, ens permet despertar la nostra part més creativa i inclús fer aflorar certs trets de la personalitat. Açò, per descomptat, també s’aplica als xiquets i xiquetes i a la gent jove.

Aquesta vegada, en el blog us proposem jocs i reptes per tal de treballar el ritme a l’aula. Perquè aprendre música pot ser molt divertit!

Ritmograma

Un ritmograma es podria considerar com una de les maneres més visuals de treballar el ritme. Consisteix a utilitzar símbols o dibuixos que l’alumnat puga identificar fàcilment amb una figura musical.

A continuació, us deixem un exemple de ritmograma de Teresa Patapum.

Un altre exemple de ritmograma és aquest del canal de Youtube de Marc Tormo, en què afegim un nivell més de dificultat, ja que s’han d’utilitzar diverses parts del cos per a treballar i fer sonar el ritme com ara el pit, els peus, les cuixes o els dits.

Percussió corporal

Encara que en alguns casos està directament relacionada amb els ritmogrames, la percussió corporal com a concepte és una altra manera (i molt divertida) de treballar el ritme a l’aula. En aquest cas, xiquets, joves i també adults disfruten molt amb les coreografies.

En el canal de Youtube de Moisès Martí podem trobar aquesta coreografia de percussió corporal per a ballar amb la cançó «Quan tot s’enlaira», de Txarango.

Si ja heu treballat el ritme a l’aula i l’alumnat ha practicat la percussió corporal, ací us deixem una coreografia de l’expert en la matèria, Enric Pizà, per a ballar la cançó «Shalala». Sense cap dubte es tracta d’un gran repte.

Ferramentes per a la creació de ritmogrames

Si teniu la possibilitat, existeixen algunes ferramentes perfectes per a la creació de ritmogrames i jocs relacionats amb el ritme. Entre algunes de les més populars es troben Canva, Genially i Kahoot.

  • Canva

És una eina que permet crear dissenys de manera senzilla. Segons el nivell de l’alumnat, podeu crear dissenys amb figures bàsiques com cercles o quadrats.

Com hem vist en l’exemple del vídeo de Teresa Patapum, podríem disposar cercles de distintes mides en la plantilla. Cada cercle aniria associat a una figura musical, per exemple, un cercle gran equivaldria a una negra, i un cercle menut, a una corxera.

Us en deixem un exemple:

  • Genially

Un espai ideal per a crear jocs i presentacions interactives sobre qualsevol qüestió. Us deixem aquest creat per la usuària M. Carme Poch, on els menuts i les menudes poden disposar figures musicals en un compàs de quatre per quatre per a crear un ritme.

  • Kahoot

Si busqueu la manera de crear tests musicals, Kahoot! us servirà. En l’exemple de baix trobareu un divertit joc auditiu en què l’alumnat haurà d’identificar quin és el ritme que sona en cada moment.

Quin ritme és?

Portal d’Atenció a la Diversitat

En el nostre Portal d’Atenció a la Diversitat, podeu trobar tota mena de recursos per a treballar l’assignatura de música a l’aula.

Els recursos es poden filtrar atenent a paràmetres com el curs, la matèria, el contingut, el tipus o la dificultat.

Entre el contingut que conté el portal hi ha contextos musicals, recursos de llenguatge musical, audicions, partitures i musicogrames com el que us deixem a continuació.

Servei d’Atenció al Professorat

Per últim, us recordem que al web de Bromera podeu trobar el nostre Servei d’Atenció al Professorat. En donar-vos d’alta, podreu rebre i accedir als recursos de suport didàctic elaborats pel nostre equip. També rebreu comunicacions sobre formacions i activitats. Si sou usuaris o usuàries dels nostres projectes educatius, tindreu accés al portal amb material complementari.

Subscriviu-vos-hi i beneficieu-vos de tot el que oferim.