Primers passos per a crear una cançó amb l’alumnat

Vivim envoltats de música. De fet, constantment apareixen cançons noves que enganxen els xiquets i xiquetes. Però, com és possible que apareguen tantes cançons noves amb tanta freqüència? Seria el nostre alumnat capaç de crear la seua pròpia composició? Us parlarem dels primers passos que cal seguir perquè siguen capaços de compondre’n una.

La creació de cançons aporta nombrosos beneficis als més menuts de la casa:

 1. Fomenta la imaginació. Permet als xiquets i xiquetes utilitzar la imaginació per a crear una obra nova i original. A més, els permet plasmar situacions i sentiments en una cançó, cosa que fomenta la creativitat i els permet desenvolupar la capacitat d’imaginar i crear coses noves.
 2. Estimula l’experimentació. Els xiquets i xiquetes provaran diferents combinacions de notes, sons, paraules, etc., de manera que descobriran noves maneres de relacionar-se amb la música.
 3. Desenvolupa la capacitat d’expressió. Quan algú escriu i canta les seues pròpies cançons, pot expressar les emocions pròpies d’una manera molt personal, la qual cosa permet desenvolupar una forma molt més efectiva d’expressar-se en diverses situacions.
 4. Fomenta la resolució de problemes. Escriure una cançó et fa prendre decisions (triar una melodia o una altra, quin instrument encaixa millor…). Per aquest motiu, els xiquets i xiquetes estaran més preparats per a trobar solucions enginyoses als reptes als quals s’enfrontaran.

Després de descobrir alguns dels beneficis que té la composició musical per al nostre alumnat, és moment d’abordar els consells i estratègies que ens ajudaran en aquest procés.

 • Escoltar i analitzar cançons. El primer pas és descobrir quins sons i ritmes són més atractius per als alumnes. Inspirar-se és fonamental, així que haurem d’animar-los a escoltar tota la música que puguen i a descobrir diferents gèneres i expressions musicals.
 • Triar una temàtica i escriure’n la lletra. Després d’escoltar una gran varietat de cançons, arriba el moment de pensar en quin tema volen inspirar-se per a escriure la lletra de la cançó. És important que ells mateixos trien la temàtica, ja que així estaran més motivats i els serà més fàcil desenvolupar la creació.
 • Afegir el ritme. Podem ensenyar als alumnes algunes melodies bàsiques i a tocar algunes notes amb instruments, com la flauta o el piano.
 • Practicar i millorar. Quan la cançó estiga acabada, l’alumnat haurà de practicar fins que puguen interpretar-la amb comoditat i seguretat. A mesura que practiquen, poden introduir les modificacions que consideren adients.
 • Presentar la cançó. No tot l’alumnat serà partidari d’exposar en públic la seua composició, i no per això han de rebre menys mèrit que la resta. Aquell que vulga presentar-la a la resta de la classe ha de tindre l’oportunitat de fer-ho, però no és convenient obligar aquells que preferisquen no exposar-se.

Com veieu, crear una cançó pot ser una activitat molt divertida i emocionant, tant per als i les alumnes com per als docents. A més, cada un dels passos del procés els farà aprendre coses noves i interessants.

Tanta informació pot resultar aclaparadora i els xiquets poden sentir-se perduts en un moment donat del procés de creació. Per això, us proposem alguns recursos que ens poden ajudar en el camí:

 • Jocs de paraules. Aquest tipus de jocs poden ser una important font d’inspiració. Podran jugar amb rimes, paraules amb diversos significats, paraules encadenades, endevinalles, etc.
 • Exercicis d’improvisació. La improvisació és una habilitat important per a qualsevol tasca creativa. Exercicis com cantar una melodia amb una única nota, utilitzar paraules a l’atzar i incloure-les en cançons, entre d’altres, ajuden a desenvolupar la creativitat.

També és important recordar que cada xiquet té les seues habilitats i que, per tant, alguns necessitaran més temps que altres en diferents moments. Així, pot ser que un alumne o alumna siga molt hàbil per a escriure la lletra de la cançó, però no tant per a triar el ritme o el tempo que necessita, o a l’inrevés.

Hem de ser conscients, a més, que es tracta d’una activitat que pot ser adaptada a diferents edats i nivells de coneixement. És a dir, els alumnes dels primers cursos podran fer cançons més simples, amb frases més bàsiques, mentre que els dels cursos més avançats seran capaços d’experimentar amb temes més complexos.

La creació de cançons també pot ser una activitat inclusiva, ja que utilitzar diferents idiomes, instruments o estils farà que l’alumnat aprecie la diversitat cultural i musical que hi ha. Al mateix temps, també pot servir perquè els xiquets i xiquetes compartisquen temps junts, sobretot si l’activitat es desenvolupa en grup.

En conclusió, escriure cançons amb l’alumnat és una activitat divertida i interessant per a tots i, actualment, existeixen nombrosos recursos que t’ajudaran a aconseguir-ho. Anima’t!

Portal d’Atenció a la Diversitat

En el nostre Portal d’Atenció a la Diversitat, podeu trobar tota mena de recursos per a treballar l’assignatura de música a l’aula.

Els recursos es poden filtrar atenent a paràmetres com el curs, la matèria, el contingut, el tipus o la dificultat.

Entre el contingut que conté el portal hi ha contextos musicals, recursos de llenguatge musical, audicions, partitures i musicogrames com el que us deixem a continuació.

Servei d’Atenció al Professorat

Per últim, us recordem que al web de Bromera podeu trobar el nostre Servei d’Atenció al Professorat. En donar-vos d’alta, podreu rebre i accedir als recursos de suport didàctic elaborats pel nostre equip. També rebreu comunicacions sobre formacions i activitats. Si sou usuaris o usuàries dels nostres projectes educatius, tindreu accés al portal amb material complementari.

Subscriviu-vos-hi i beneficieu-vos de tot el que oferim.