Cançons populars en valencià

Si ets docent de música, deus saber que hi ha multitud de maneres de treballar la matèria a l’aula. El cant n’és una. A través de les cançons, els menuts i les menudes poden trobar una manera divertida de conéixer alguns conceptes, d’endinsar-se en la cultura i d’aprendre música en connexió amb els companys i les companyes. És per això que, aquesta vegada, volem proposar-te algunes cançons populars en valencià per a treballar-les a l’aula.

Independentment de l’edat, qui no ha escoltat alguna vegada «La xata merenguera»? O «A la voreta del mar»? Per mitjà d’aquestes cançons, els més joves poden aprendre’n les lletres, cantar-les seguint un ritme i treballar les habilitats creatives, musicals i lingüístiques amb la millor companyia. Cal no oblidar que aquestes cançons, que també cantaven els nostres pares, mares, iaies i iaios, obriran una porta a l’estima del patrimoni musical popular i a la tradició cultural.

  • «A la voreta del mar»

La història d’aquesta cançó es remunta al segle XVII i l’autoria s’ha atribuït a Francesc Vicent Garcia. En aquesta entrada del blog Diari d’un jove masteritzat ens parlen de la història de la cançó i de l’origen. A més, et deixem aquest vídeo de La Colla d’À Punt, en què canten la cançó i hi apareix la lletra subtitulada.

  • «La lluna, la pruna»

Buscant informació sobre aquesta cançó, l’origen i la interpretació, podràs trobar una explicació una miqueta rebuscada i que s’allunya de l’esperit alegre i innocent que li donem hui en dia. No obstant això, hi ha gent que la interpreta d’una manera molt més educativa: la Lluna és la protagonista, son pare és el Sol i sa mare la Terra. Així, la cançó contaria la historia d’una Lluna fosca que vol ser il·luminada pel Sol, però la Terra s’hi nega i vol que continue la nit.

De nou, es pot cantar a classe amb aquest vídeo de La Colla d’À Punt, en què també trobaràs la lletra.

  • «Mareta, mareta»

Una cançó de bressol datada del segle XVIII amb un origen atribuït a la localitat d’Aigües. Aprofitem l’ocasió per a explicar que, en aquesta cançó i en la majoria de les de tradició popular, la lletra pot canviar depenent de la zona on es cante.

Vídeo de La Colla d’À Punt:

  • «El Joan Petit»

L’última cançó que et proposem és la d’«El Joan Petit». Qui no ha escoltat o cantat alguna vegada aquesta cançó? A l’aula, la podem treballar amb els més menuts perquè coneguen millor les parts del cos i practiquen la coordinació.

L’origen d’aquesta cançó està documentat i és molt tràgic i violent. Una història que quasi ningú coneix i que difereix molt de la que transmet hui en dia. Si tens curiositat per saber-ne més, a continuació et deixem un article d’allò més interessant; ara bé, si ets una persona amb l’estómac sensible, no et recomanem llegir-lo…

Vídeo La Colla d’À Punt:

Altres maneres de treballar les cançons a l’aula

A banda d’escoltar les cançons i de cantar-les a classe, hi ha altres maneres de poder treballar-les. Per exemple, demanar als menuts que representen amb un moviment cada frase de la cançó, de manera que creem entre tots i totes una coreografia.

Si tens un alumnat més major, sempre pots adaptar el que es proposa en aquesta entrada del blog al seu nivell i exigència. Com a idea, amb l’alumnat de l’ESO es pot buscar la lletra d’altres cançons populars més adultes i treballar-les des d’una perspectiva lingüística (per exemple, fent-los buscar el significat de paraules o frases que desconeguen).

També es pot investigar els personatges que protagonitzen les cançons o el moment històric en què es van originar.