Celebrem el Dia Internacional de la Música!

Diuen que la música és una carrera de fons. Els músics professionals han d’estudiar tota una dècada per a traure’s el grau mitjà i uns quants anys més per a aconseguir el títol superior. Tot açò tenint en compte que l’estudi ha d’anar sempre acompanyat d’hores diàries de pràctica.

Tanmateix, és curiós el fet que qualsevol persona, fins i tot sense tindre cap tipus de coneixement teòric, pot fer música a casa amb la veu, amb percussió corporal o amb l’ajuda de les noves tecnologies.

És clar que en aquests últims casos la música que es crea és molt més senzilla i sense cap virtuosisme, però… per què no partim d’aquesta idea per a animar el nostre alumnat a fer música amb motiu del Dia Internacional de la Música?

La música, un recurs a l’abast de tot el món

La pregunta del milió: quins beneficis pot tindre la música sobre una persona que no té cap coneixement musical? La resposta del milió: molts.

Podríem fer-ne una llista ben llarga i elaborada i passar tot un dia sencer llegint-ne una enumeració de beneficis, però quin sentit tindria això? Hui en dia, qualsevol persona té accés a la música a través d’internet, la televisió o la ràdio, però poques vegades ens parem a fer un exercici conscient de tot el bé que ens genera la música.

En aquest apartat, ens centrarem en dues idees fàcils de treballar a l’aula.

  • Aprendre llengua amb la música

Un dels grans beneficis «passius» de la música l’obtenim escoltant-la, ja que els sons musicals estimulen l’audició de grans i menuts, i també ens permet treballar la identificació dels diferents sons, un recurs que utilitzem sense adonar-nos-en quan aprenem una llengua.

Alguna vegada has convidat el teu alumnat a utilitzar la música com a complement per a aprendre una llengua? Les cançons els ajudaran a aprendre noves expressions i a millorar la pronunciació mentre es familiaritzen amb certs ritmes, gèneres i estètiques musicals.

Et deixem un article de la plataforma «Apunts de llengua» que parla sobre aquesta temàtica.

  • La música com a ajuda en la gestió emocional

Una altra manera de beneficiar-nos de la música sense tindre’n coneixements teòrics previs és fer-la servir per a expressar una emoció. Qui no s’ha posat una cançó trista mentre plorava l’amargor d’un desamor? O ha ballat al ritme d’alguna cançó explosiva per a celebrar una victòria?

Et proposem un exercici molt fàcil de traslladar a l’aula. Es tracta de demanar a l’alumnat que faça una cerca de cançons que associe a una emoció o idea concreta: alegria, tristesa, eufòria, por…

Com a complement, sempre pots demanar que busquen cançons cantades en una llengua desconeguda per a ells i elles. Ja a classe, i amb la faena feta, podeu traduir junts algun fragment de cada cançó amb l’ajuda d’internet. De segur que us emporteu alguna sorpresa amb cançons que transmeten una gran alegria, però tenen una lletra summament trista…

La nostra, una terra de bandes

No podíem fer una entrada com aquesta per al blog, dedicada al Dia Internacional de la Música, sense parlar de les nostres bandes.

La nostra és una terra de música, i no ho diem per dir. Sabies que al nostre territori hi ha més de 500 bandes de música? Hi ha més bandes que municipis!

També tenim la banda més antiga d’Espanya, la de Llíria, que té més de dos segles d’història.

Per tal de celebrar el Dia Internacional de la Música, anima el teu alumnat a buscar en internet certàmens de música i concerts que es facen en pobles i ciutats pròxims al seu municipi. De segur que en trobaran de ben interessants i gratuïts que podran disfrutar en companyia de la família o de les amistats.

Et deixem per ací l’enllaç al web de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), en què trobaràs tota l’actualitat sobre les bandes de música, una agenda de concerts i molta més informació.