Nadales valencianes i curiositats de Nadal

Tots i totes veiem any rere any com Mariah Carey enceta les festes de Nadal als mitjans de comunicació i a internet amb un vídeo promocional d’una de les seues cançons estrela, la de “All I want for Christmas is you”. Una nadala en anglés que escoltem allà on anem (supermercats, centres comercials, a la sala d’espera del dentista, a la recepció d’un hotel…) i, en confiança, es convertix en una especie de fantasma nadalenc que et perseguix allà on vas…

Passa igual amb moltes altres nadales. No esteu farts que una veu us instigue ferventment a veure “cómo beben los peces en el río”? O a fer un exercici matemàtic frustrat cada vegada que us diuen “campana sobre campana y sobre campana una”?

En canvi, hi ha moltes nadales que de segur no has escoltat mai i d’altres que guarden secrets. T’animes a descobrir-les?

Les Nadales

  • Nadales modernes

Si busques a internet hi ha un bon grapat d’autors que canten nadales en valencià. Alguns d’ells, canten versions modernes per a alegrar-nos el Nadal.

Ací us deixem el recopilatori Ara ve Nadal, on els artistes fan “una mirada actual al cançoner del Nadal Valencià”.

Entre les cançons podeu trobar les populars “A Betlem me’n vull” anar o “Pastorets i pastoretes” i algunes més no tan conegudes. A més, podrem escoltar a El Diluvi o Pau Alabajos, entre d’altres.

  • A vint-i-cinc de desembre, fum, fum, fum

D’entre les nadales més conegudes es troba la de “A vint-i-cinc de desembre, fum, fum, fum”, però si pares atenció a la lletra d’aquesta nadala, voràs que hi ha un fum de coses que no tenen massa sentit. I el popular fum, fum, fum no significa allò que tots i totes pensem en cantar-la…

En aquest article de Sàpiens ens expliquen millor totes les curiositats que envolten aquesta nadala.

  • El tirorí

Tirorí, tirorí, senyor rei jo estic ací… Es tracta d’una cançó que fan sonar els xiquetes i xiquetes la nit que venen els Reis d’Orient. Com és habitual, segons la zona on es cante, la lletra pot canviar lleugerament.

En aquest article d’À Punt, trobaràs huit curiositats sobre el Nadal valencià, entre les quals es troba el “Tirorí”. Hi voràs un vídeo amb totes les curiositats entorn d’aquesta cançó, protagonitzat per Pepa Cases.

El cant de la Sibil·la

La música i la tradició s’agafen de la mà en aquesta proposta cultural.

El 20 de desembre, a les 19.30 hores, la Catedral de València acull El Cant de la Sibil·la. Es tracta d’una representació que s’escenificava la nit de Nadal segles enrere.

Enguany, l’acte l’iniciarà el Toc a Matines del Gremi de Campaners de València i comptarà amb l’actuació del grup Capella de Ministrers, cors i actors i actrius.

Teniu tota la informació en aquest enllaç.

T’has preguntat alguna vegada a quina velocitat hauria de viatjar el Pare Noel?

Acabem aquesta entrada del blog de música amb una curiositat nadalenca i científica. Sabies que…? Perquè el Pare Noel poguera visitar totes les cases del món en tan sols unes hores, hauria de viatjar a una velocitat superior a la del so? Serà aquest el motiu pel qual ningú el veu mai?