La música com a ferramenta per a l’educació emocional

La música té un poder transformador molt potent i immediat. Al llarg de la nostra vida, recorrem a la música perquè ens console quan estem tristos o perquè convertisca un moment alegre en pura eufòria. I sovint, no cal estar hores i hores escoltant-la perquè açò ocórrega: ho pot fer en minuts i inclús segons.

I si utilitzem la música com una ferramenta per a l’educació emocional?

Quan un docent entra a l’aula, el seu treball no es limita a ensenyar una determinada matèria. També transmet multitud de coneixements que no han d’estar estrictament vinculats a un temari. Un exemple és l’educació emocional.

En aquest camp, la música pot arribar a ser un vehicle magnífic per a formar persones emocionalment intel·ligents. Ho fa oferint-nos un espai lliure de prejudicis i amb un gran ventall d’emocions que ens toquen el cor i descriuen la nostra experiència com a humans.

La música, un llenguatge universal

De segur que has escoltat mil vegades que la música és un llenguatge universal. I és veritat! A través d’aquesta, gent de tot el món pot connectar en una mateixa emoció sense parlar la mateixa llengua ni formar part d’una mateixa cultura. Aquesta riquesa emocional no es pot desaprofitar i l’hem d’utilitzar en la formació del nostre alumnat, especialment si tenim en compte que aquest està en una edat en què encara està autodescobrint-se i experimentant tota una sèrie de sentiments i emocions que sovint no entén.

Integrem la música en les emocions

A continuació, us deixem algunes idees que us poden ajudar a aconseguir-ho. Tot, sense deixar de treballar la música com a matèria. Comencem!

  • Bandes sonores que ens emocionen

Parla amb el teu alumnat i demana que et comente quines són les seues pel·lícules preferides. D’entre totes elles, selecciona les que tinguen una banda sonora més cridanera o atractiva.

Una vegada a l’aula, escolteu la música tots junts en silenci. Després, anima’ls que comenten com s’han sentit o què els ha transmés la pista musical escoltada. Tots han experimentat el mateix? Hi ha hagut controvèrsia?

Una vegada finalitzat aquest exercici, proposa una segona escolta més profunda, en què l’alumnat intente detectar quins elements han pogut ser els responsables del que han notat. Ha sigut el ritme? El timbre de determinats instruments? De quins? Tal vegada ha sigut la melodia?

  • Al ritme de les emocions

Encara que aquest exercici està pensat per als més menuts i menudes, també pot funcionar amb alumnat adolescent.

Per torns, i fent palmes, demana que representen com sonarien les diferents emocions i sentiments si foren un ritme. Alegria, tristesa, eufòria, ira, angoixa, impotència, irritació… A partir d’aquest exercici, veuran com no necessàriament totes les emocions agradables es representen amb ritmes ràpids i totes les desagradables amb ritmes més lents. També, que pot haver-hi grans diferències en la representació de les emocions depenent de la persona.

  • Compartint la música!

Com a exercici per a fer a l’aula o a casa, proposa al teu alumnat que pense quatre o cinc emocions diferents. A partir de cada emoció, hauria de crear una llista amb cançons que l’expressen.

Una bona manera de fer-ho seria a través de plataformes musicals gratuïtes o enllaços, però també es pot fer escrivint el títol de la cançó al costat del sentiment que expressa. Si l’alumnat s’anima, pot compartir les llistes que ha creat amb la resta de companys i companyes.

Un viatge a les emocions

Com es pot veure, la música a l’aula es pot transformar en molt més que una matèria amb parts teòriques i pràctiques. La podem utilitzar per a construir persones empàtiques i conscients de les seues emocions. Un viatge per a celebrar tots junts com ens sentim i on aprendre a entendre’ns i comprendre’ns.

I a tu? Se t’ocorren altres maneres d’utilitzar la música com a ferramenta per a l’educació emocional? De segur que sí!