Música ètnica: una aventura musical a l’aula

Si eres docent de música i busques idees per a treballar a l’aula, així com recursos i activitats, estàs en el lloc correcte! Aquesta vegada, et proposem un viatge fantàstic arreu de tot el món, on els ritmes tribals, les melodies més encantadores i els instruments més peculiars ens acompanyaran. Segueix llegint!

La música ètnica

Abans de començar la nostra aventura, sabries definir què és la música ètnica? Amb aquesta terminologia, ens referim a tot el conjunt d’expressions musicals que naixen de les tradicions més arrelades a un poble i que el doten amb una identitat única. Depenent del lloc on estiguem, la música sonarà d’una manera completament distinta. No és meravellós?

Per què és important que el nostre alumnat conega música d’arreu del món?

Quan introduïm la diversitat a l’aula, automàticament estem posant davant del nostre alumnat tot un ventall de característiques noves que començaran a conéixer i despertaran la seua curiositat. És una bona manera de fomentar el respecte cap a altres cultures, de promoure l’empatia i, ja que estem, enriquir el repertori musical dels nostres estudiants.

La volta musical al món

Ací us deixem un Genially per a fer un recorregut musical amb el vostre alumnat. Vorem els instruments i les dances típiques de cada continent i posarem a prova la nostra oïda amb una activitat final. Comencem!

Aquest instrument, d’on és?

Anima l’alumnat a descobrir la gran varietat d’instruments que existeixen arreu del món. Es pot fer amb una senzilla recerca a internet. Des del djembé africà fins a la flauta de Pan andina, quants aconseguiran descobrir? Quins són els més peculiars?

Per a l’alumnat de Primària, podeu imprimir les fotografies dels instruments que més els criden l’atenció i fer un mural. Cada foto pot anar acompanyada del nom de l’instrument, la procedència i el tipus d’instrument què és.

Projecte cultural

Si el teu alumnat és d’ESO, convida’ls a triar una cultura que els desperte curiositat i facen una presentació grupal amb la música, dansa i tradicions típiques. Després, cada grup hauria de presentar a la resta tot el que ha trobat, de manera que es puguen nodrir els uns als altres amb tot el coneixement adquirit.

Aquesta música és de…

També us deixem per ací un Kahoot! on trobareu un joc ben divertit. En cada pregunta, començarà a sonar una música i l’alumnat haurà de dir de quin país és originària. Us animeu?

https://create.kahoot.it/details/musiques-del-mon/2aae9536-e540-4437-94be-7d0f29b48e9c